Tips voor een gesprek met een kattenbaasje
Als u een buur gaat benaderen waarvan u denkt dat de kat uw tuin de hele tijd onderpoept kan het geen kwaad even de volgende tips te lezen:
– De eigenaar kan zich wat overvallen voelen en het kan echt goed zijn dat hij/zij geen idee heeft van de overlast die hun kat veroorzaakt.
– Wacht niet te lang met het aanspreken van de buur. De kans bestaat dat u dan veel gefrustreerder bent al en veel te boos, waardoor de kansen op een goede samenwerking afnemen.
– Weet u zeker dat het de kat van meneer / mevrouw betreft? Vaak zijn er meer katten in de buurt en het zou zuur en ook niet effectief uitpakken als blijkt dat uw overlast door een andere kat wordt veroorzaakt. Zij zullen u dan niet kunnen helpen.
– Soms geloven ze ook niet dat het hun kat is (die van ons doet dat nooit…. en dan kan een foto helpen)
– Vertel de eigenaar van de overlast, hoe lang het al speelt, hoe groot het probleem is en waarom u het zo vervelend vindt. Misschien is er iets veranderd niet in die periode wat terugveranderd kan worden. (kattenvoer, er is een andere kat bijgekomen)
– Vraag om niet direct met een oplossing te komen, maar geef ook de gelegenheid mee te denken.
Zeg iets van: ‘Tja ik begrijp dat het u ook wat overvalt, maar ik zou het heel fijn vindt als u meedenkt aan een oplossing.’ Maak het ook hun probleem. Verlang niet direct een oplossing maar laat de buur gewoon thuis even nadenken. Die kent zijn kat het best en vindt misschien wel een oplossing.
– Voorkom dat het escaleert tot een burenruzie. U gaat er niet geholpen mee zijn en zo verliest u plezier in het wonen. Zonde.
– Soms schijnen kateigenaren te denken dat een kat niet poept en zijn ze ‘vergeten’ een kattenbak aan te schaffen… lekker makkelijk.
– Ga niet over tot het mishandelen van de kat! Dit kan ook echt grote problemen opleveren als celstraf en boetes en mocht er iets met de kat gebeuren is er vaak zo weer een nieuwe.
Oplossingen waar een kattenbaasje aan kan meewerken zijn bijvoorbeeld:
- Dat de buren meehelpen om de poep op te ruimen in uw tuin
- Misschien zijn de buren gewisseld van kattengrid en poepen ze sindsdien vaker in tuinen of is er iets anders veranderd.
- De katteneigenaar kan de eigen tuin aantrekkelijker maken om in te poepen, stukje braak zanderige grond laten + het juist planten van planten waar katten gek op zijn!
- Misschien kunnen de katten zelfs via het aanleggen van gaas in de tuin blijven van de eigenaar.
- Misschien kan de katteneigenaar (mee)betalen aan een oplossing van andere beplanting of een kattenverjager of korrels.
- Ook katten kunnen aan een tuigje worden uitgelaten. Best gezellig lijkt me dat als katteneigenaar.
- Misschien kan de tijd dat de katten buiten zijn worden beperkt, zodat de overlast afneemt.
- Veel katten krijgen veel te veel te eten, en dus poepen ze ook veel meer.
- Mocht dit niet tot een voldoende oplossing leiden of heeft u geen zin in een dergelijke poging kunt u het best een ultrasone kattenverschrikker aanschaffen of gebruik maken van korrels tegen katten.